تشکیل اجتماع ملی (ملت) بهعنوان یک تغییر اجتماعی کلان، توجهات تجربی و نظری چندانی را در رشته جامعهشناسی ایجاد نکرده است و جامعهشناسان کمتر سعی در تبیین شکلگیری و تغییر این پدیده اجتماعی دارند. در حالی که تحولات جهانی نشان دهنده اهمیت روز افزون این پدیده در ساختار اجتماع جهانی است. به گونهای که بسیاری از تحولات جاری در سطح جهانی کم و بیش به بحث تشکیل اجتماعات ملی، ماهیت و تغییر آنها بر میگردد. بنابراین جامعهشناسی باید قادر باشد تا توضیحی نظری و تجربی برای این پدیده اجتماعی ارائه نماید. بر این اساس هدف مقاله حاضر ارائه یک الگوی نظری برای تغییرات اجتماعی کلان مانند شکل گیری اجتماع ملی بر اساس سنت جامعهشناسی است. برای نیل به این هدف با تکیه بر نظریات عاملیت و ساختار، چارچوبی برای بررسی روند تشکیل اجتماع ملی پیشنهاد شده است. بنابراین یک الگوی بازنمایی (نظریه ابزاری) وجودشناختی از عاملیت و ساختار ارائه شده و سعی شده است تا با استفاده از عناصر نظری این الگوی بازنمایی، قضایای نظری شکلگیری اجتماع ملی بر مبنای الگوی جامعه شناختی پیشنهادشده، ارائه گردد.
اکبری, حسین. (1395). شکلگیری اجتماع ملی (ملت) و دیالکتیکِ عاملیت و ساختار؛ بهسوی یک نظریه جامعه شناختی در باب تغییرات اجتماعی کلان. مجله جامعه شناسی ایران, 17(3), 3-25.
MLA
حسین اکبری. "شکلگیری اجتماع ملی (ملت) و دیالکتیکِ عاملیت و ساختار؛ بهسوی یک نظریه جامعه شناختی در باب تغییرات اجتماعی کلان". مجله جامعه شناسی ایران, 17, 3, 1395, 3-25.
HARVARD
اکبری, حسین. (1395). 'شکلگیری اجتماع ملی (ملت) و دیالکتیکِ عاملیت و ساختار؛ بهسوی یک نظریه جامعه شناختی در باب تغییرات اجتماعی کلان', مجله جامعه شناسی ایران, 17(3), pp. 3-25.
VANCOUVER
اکبری, حسین. شکلگیری اجتماع ملی (ملت) و دیالکتیکِ عاملیت و ساختار؛ بهسوی یک نظریه جامعه شناختی در باب تغییرات اجتماعی کلان. مجله جامعه شناسی ایران, 1395; 17(3): 3-25.